Saturday 5 March 2016

Samosa sedap bangat!

Samosa Sedap Bangat!

Ini dia samosa sedap bangat saya! cubalah!

Bahan-bahan:
1 paket kulit popia segera (1 keping kulit bahagi 3)
1 mangkuk ayam (potong halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 biji bawang hollan (potong dadu)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar serbuk kari ayam adabi (guna jenama lain pun tak apa)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan air
Sedikit daun bawang @ serbuk Oregano (tak ada pun tak apa)

Cara-cara:
1) Tumis bawang hollad +  bawang putih sampai naik bau. (jangan sampai garing tau)
2) Masukkan serbuk kari + air (sampai pecah minyak)
3) Masukkan ayam + garam + gula (tutup 3 minit) , api sederhana
4) Masukkan lobak merah (tutup 2 minit), kecilkan api
5) Masukkan daun sup @ serbuk oregano (tutup) , tutup api -biarkan selama 5 minit agar ia 
    sebati. Baru lah angkat.

Cara menggulung popia boleh belajar disini:
Oh ya, sediakan semangkuk kecil air untuk buat gam pada kulit popia.
Goreng dengan api kecil tau, kekuningan terus angkat. Popia ni jika hangus tak cantik


Ini la bahannya...
               
Goreng biar sampai jadi macam ni ya !


Inti siap! Biar sejuk baru gulung ya. Gi lah solat dulu :-)
                        
Lipat biar jadi macam ni. saya dapat cukup2 50 biji.
                    
Jangan lupa sedikit air untuk lekatkan kulit popia





Yang ni boleh bagi jiran , heheheh


Selamat mencuba dengan senyuman yang manis



No comments: