Ini dia samosa sedap bangat saya! cubalah! |
Bahan-bahan:
1 paket kulit popia segera (1 keping kulit bahagi 3)
1 mangkuk ayam (potong halus)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 biji bawang hollan (potong dadu)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar serbuk kari ayam adabi (guna jenama lain pun tak apa)
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan air
Sedikit daun bawang @ serbuk Oregano (tak ada pun tak apa)
Cara-cara:
1) Tumis bawang hollad + bawang putih sampai naik bau. (jangan sampai garing tau)
2) Masukkan serbuk kari + air (sampai pecah minyak)
3) Masukkan ayam + garam + gula (tutup 3 minit) , api sederhana
4) Masukkan lobak merah (tutup 2 minit), kecilkan api
5) Masukkan daun sup @ serbuk oregano (tutup) , tutup api -biarkan selama 5 minit agar ia
sebati. Baru lah angkat.
Cara menggulung popia boleh belajar disini:
Oh ya, sediakan semangkuk kecil air untuk buat gam pada kulit popia.
Goreng dengan api kecil tau, kekuningan terus angkat. Popia ni jika hangus tak cantik
Ini la bahannya... |
Goreng biar sampai jadi macam ni ya ! |
Inti siap! Biar sejuk baru gulung ya. Gi lah solat dulu :-) |
Lipat biar jadi macam ni. saya dapat cukup2 50 biji. |
Jangan lupa sedikit air untuk lekatkan kulit popia |
Yang ni boleh bagi jiran , heheheh |
Selamat mencuba dengan senyuman yang manis
No comments:
Post a Comment