Saturday 16 April 2016

Sup Bawang Putih

Selama ni kita  makan sup di hotel atau kedai2 francais, rasa juga nak cuba buat sendiri!
Bila jumpa je resepi yang nampak mudah ni, tak lengan masa terus cari bahan.
Hasilnya, WoW!!

                    Serius sedap tau! tak sia2 buat!

cicah roti bakar! yum yumm

Ini je bahan dia.. alahai comelnye piringku. hahaha
 
kena pekat sikit, baru nampak mcm sup2 kat hotel..kah kah kah
Bahan-bahannya

A. Bahan untuk blend halus
Bawang putih, 1 labu besar
Halia, besar ibu jari
Bawang besar, 1/2 labu



B. Bahan dalam sup (boleh letak apa sayur yang kita nak pun)
1 biji kentang, potong dadu
1 biji carrots, potong dadu
1 biji kecil Broccoli
1/2 labu bawang besar dimayang

Sekeping dada ayam, potong dadu
1 kotak Susu segar 

1/2 cawan tepung
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
 Minyak masak
 

 Cara-cara:
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan A yang dah di blend + lada hitam sampai wangi
3. Masukkan dada ayam dan tumis separuh masak
4. Masukkan susu/cream dan kacau sebati. Biar beberapa minit untuk pekatkan
5. Masukkan tepung dan kacau
6. Tambahkan sikit air untuk cairkan (tapi jangan cair sangat)
7. Masukkan sayur dan kacau sebati
8. Tabur bawang mayang dan boleh tambahkan Oregano kalau nak.
9. Kecikkan api, tutup periuk, dan biar reneh untuk 20-30 minit (jangan lupa kacau sekali sekala sebab nanti tepung berkerak kat bawah periuk) 





No comments: